Kanoën, sport voor jong en oud

Wat De Greft kanoërs te bieden heeft

De Greft biedt kanoërs een groot aantal activiteiten en faciliteiten, zoals recreatieve en sportieve tochten, kampeerweekenden en de mogelijkheid om kano’s op te slaan. De jeugdleden en (jong-) volwassenen worden getraind in het slalomvaren en kunnen meedoen aan wedstrijden.
In de wintermaanden worden speciale kanotechnieken aangeleerd in het zwembad. Iedereen die zelf nog geen kano heeft, kan gebruik maken van één van de verenigingskano’s. Dit is voor veel nieuwkomers een prima gelegenheid om ervaring op te doen met verschillende kanotypen in deze tak van watersport. Omdat elke kanoër van De Greft lid is van het Watersportverbond, ontvang je het blad Kanosport. Dit blad bevat veel informatie op kanogebied, afgewisseld met aardige beschrijvingen van tochten in binnen- en buitenland.

KANOACTIVITEITEN / JEUGD

Twee jeugd kanogroepen: de basis- en de slalomgroep

Basisgroep (6-11/12 jaar)
Training onder deskundige leiding op zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 15.30 uur (verzamelen 13.15 uur). De trainingen vinden plaats op de Woerdense wateren, zoals de Grecht, de Oude Rijn, de Singel en de Cattenbroekerplas. Voor deze groep, die veelal uit beginners bestaat, wordt een opleiding in de basistechnieken gegeven, maar ook gespeeld op het water. Tevens wordt er gewerkt aan de conditie zodat je afstanden kunt varen. Er zijn een drietal brevetten die je kunt halen als je voldoende vaardig bent.
Slalomgroep (12/13-18 jaar)
De ene week op zaterdagmiddag slalomtraining of vlakwatertraining op de Woerdense wateren en de andere week op zondagmorgen slalomtraining op een parcours in Alphen of een training elders in het land op stromend water. De slalomtrainingen in Alphen vinden plaats bij de kanovereniging “de Kromme Aar” onder leiding van de oud Nederlands Kampioen Ashwin Zax. Deelnemers aan de slalomtrainingen in Alphen betalen daarvoor een vergoeding van € 15,- per jaar.

Een aantal keren per jaar gaan wij naar St. Oedenrode, Hohen in Duitsland, Gennepermolen of Hardenberg om te oefenen en deel te nemen aan slalomwedstrijden.
Beide groepen trainen in de winter in het zwembad diverse peddelsteuntechnieken en reddingstechnieken. Als je die eenmaal goed beheerst, ben je klaar voor de grote uitdaging. Het stapje voor stapje aanleren van de moeilijke eskimoteertechniek. Daarvoor biedt het zwembad met lekker warm en schoon water natuurlijk een prachtige gelegenheid.
Bij voldoende beheersing van de technieken en opgebouwde conditie kan je Kanovaardigheid A en B halen.
Zie voor meer informatie over de activiteiten de kanokalender.

Voor de begeleiders gelden gedragsregels die door het NOC*NSF zijn opgesteld. De begeleiders beschikken over een VOG (Verklaring Omtrent gedrag). 

Het kan er op het water soms best een tikkie ruig aan toe gaan! 

Kanoactiviteiten volwassenen

Vaaravonden
Gedurende de zomertijd is de dinsdagavond (vanaf 19.30 uur) de vaste vaaravond. Dan bestaat de gelegenheid om samen met anderen tochtjes te varen. Vanaf de haven van De Greft kan je meerdere kanten op. Beginners kunnen een stuk heen en weer varen over de prachtige Grecht of via de Oude Rijn kiezen voor een leuk rondje over de Singel van Woerden. De gevorderden kunnen met twee overdrachten een zeer afwisselend rondje varen langs de Boerinn. Met wat inspanning zijn Fort Wierickerschans, Linschoten en Harmelen ook haalbare bestemmingen. Na de tochtjes drinken wij gezellig wat in de Ark, het clubhuis van De Greft. Zolang er geen ijs ligt en het weer het toelaat, wordt er door de echte doorzetters ook in de winter gevaren.
Instructies, zwembadtrainingen
Beginners kunnen dinsdagavond onder het toeziend oog van een ervaren vaarder hun eerste ervaringen opdoen en de juiste technieken aanleren. In de winter kunnen in het zwembad de “gevorderde technieken” verder worden geleerd. Tijdens deze trainingen leer je (in lekker warm en schoon water, dus wees niet bang om te slaan!) de verschillende steuntechnieken, eskimoteren en verschillende reddingstechnieken.
Toertochten
De toertochten zijn bedoeld voor leden die op een ontspannen wijze gezellige tochten willen varen. Aan deze tochten kunnen ook beginners mee doen. De vereniging beschikt over een kanotrailer, zodat er ook buiten de regio tochten georganiseerd kunnen worden. Voorts worden er jaarlijks kanokampeerweekenden gehouden, in bijvoorbeeld “de Weerribben’ of “de Biesbosch”. Er is een vaarkalender voor deze tochten en ongeveer een keer in de drie weken is er een tocht tijdens de zomertijd.
Andere vaaractiviteiten
Er zijn leden die zelf een meerdaagse kanokampeertrektocht organiseren in Nederland of het buitenland. Ook wordt door sommige leden op groot water gevaren, zoals de grote rivieren, het IJsselmeer en de zee. Dit stelt eisen aan de uitrusting en de vaardigheden van de kanovaarder. Je moet over een zeekano beschikken en de vaar- en reddingstechnieken goed beheersten. De vereniging heeft een aantal zeekano’s beschikbaar.

Zie voor meer informatie over de vaaractiviteiten de kanokalender

KANOACTIVITEITEN / ZWEMBADTRAINING

Zwembadtraining

In de periode november t/m maart vinden de zwembadtrainingen plaats. Het gaat om vijf lessen in het zwembad te Woerden. Diverse peddelsteuntechnieken en reddingstechnieken komen aan bod. Als je die eenmaal goed beheerst, kan je beginnen met het aanleren van de moeilijke eskimoteertechniek. Daarvoor is het zwembad met lekker warm en schoon water ideaal. De kennismaking is voor alle leeftijden en staat ook open voor mensen die nog geen lid zijn.
De kosten van deelname bedragen voor zowel de leden als de niet-leden € 50,-. Jij bent in het bezit van minimaal zwemdiploma B; wij zorgen voor de kano’s ed. en ervaren kanoërs begeleiden je.

De data voor het winterseizoen 2020/2021 zijn nog niet vastgesteld.

De zwembadtrainingen in het winterseizoen 2019/2020 vonden plaats op:

Zondag 10 nov, van 16-17 uur
Zondag 8 dec, van 15-16 uur
Zondag 12 jan, van 16-17 uur
Zondag 9 feb, van 16-17 uur
Zondag 8 mrt, van 16-17 uur
Meer informatie bij Robert Bozuwa van de kanocommissie 

Kom kennismaken!

Kom eens kennismaken met de kanosport. Het is in het begin vast een beetje spannend, maar je zult merken dat je na een paar keer varen de basistechnieken van het kanovaren snel zal beheersen. Wegens het COVID19 virus zijn  op dit moment alle activiteiten gestopt. 

Basisjeugd (jongste jeugd)
Na de meivakantie worden de activiteiten voor de basisjeugd van lieverlee opgestart.
Daarbij houden we voor alle jeugd de 1,5 meter afstand regel in acht.
Het idee is om zaterdag 8 mei te starten.

Kennismakingspogramma voor basisscholieren
Het kennismakingsprogramma voor scholieren (beweegteam, aangemeld via Sjors-sportief), is eerder uitgesteld. Op zijn vroegst zal het programma na 1 juni kunnen worden opgestart.
Er wordt tot circa 20 mei gewacht met communiceren naar deze groep kinderen.

Slalomgroep
Afgesproken is dat ook geldt de 1,5 meter afstand te bewaren. Het rijden van en naar Alphen vindt het bestuur dan ook niet verantwoord. Dus Alphen gaat tot nader order niet door.
Varen vanaf de loods mag wel, mits men zich aan de 1,5 meter richtlijn houdt.

Vanaf oktober 2020 bestaat de mogelijkheid om je aan te melden voor het. scholierenprogramma in het voorjaar 2021. 

Jeugd: elke zaterdag

13.15 uur

Kano vaarkalender 2020 (ovb Covid 19)

Activiteit Datum Tijd Groep Info
slalomvaren Woerden bij De Greft 19 juli9.00 u slalomgroep 
vlakwater Woerden
25 juli9.30 u basisgroep  
Tourtocht Rotte en Kralingseplas 15-20km
26 juli9.00 useniorgroep    
slalomvaren Woerden bij De Greft 28 juli19.30 uslalomgroep    
slalomvaren Woerden bij De Greft 1 aug9.30 ubasis en slalom  
slalomvaren Woerden bij De Greft
4 aug19.30 uuslalomgroep 
vlakwater Woerden 8 aug9.30 ubasisgroep 
slalomvaren Woerden bij De Greft  11 aug19.30 uslalomgroep 
vlakwater Woerden
15 aug9.30 ubasisgroep 
Tourtocht Broek in Waterland 15-20km
16 aug9.00seniorgroep 
WW Keuze St Oedenrode
16 augi.o.slalomgroep 
vlakwater Woerden 18 aug19.30 uslalomgroep 
vlakwater Woerden22 aug9.30 ubasisgroep  
Alphen
23 aug9.15 uslalomgroep  
vlakwater Woerden25 aug19.30 uslalomgroep  
vlakwater Woerden29 aug9.30 ubasisgroep  
Alphen30 aug9.15 uslalomgroep  
vlakwater Woerden1 sept19.30 ubasisgroep  
Cattenbroeckerplas Woerden5 sept9.30 ubasisgroep  
Tourtocht Kievitsbuurt / Vecht 15-20km
6 sept9.00 useniorgroep  
HKC Wedstrijd
6 sept?slalomgroep  
vlakwater Woerden8 sept19.30 uslalomgroep  
vlakwater Woerden12 sept9.30 ubasisgroep  
Alphen13 sept9.15 uslalomgroep  
vlakwater Woerden15 sept19.30 uslalomgroep  
slalomvaren Woerden bij De Greft
19 sept9.30 ubasis en slalom  
Tourtocht BBQ Nieuwkoopseplassen 10-15km
20 septi.o.seniorgroep  
slalomvaren Woerden bij De Greft
22 sept19.30 uslalomgroep  
vlakwater Woerden26 sept9.30 ubasisgroep  
WildWater Keuze
27 septi.o.slalomgroep  
Vlakwater Woerden29 sept19.30 uslalomgroep  
Weergegeven zijn activiteiten (van de activiteiten)

 

 

Contact

's Gravensloot 150

3448 BK  WOERDEN

Tel: + 31 (0) 348 411 909

Tel: +31 (0) 6 53 19 66 48

WSV De Greft

KVK: 40464166 / NL004017584B01